woensdag 24 maart 2010

Papierman(d) - aflevering 87

Mengelwerk, achterstalligheden & geletterde links:
°°De nieuwe Patrick Modiano, L'Horizon, geproefd door Pierre Assouline: Modiano écrit contre l'oubli. (we komen er uitgebreid op terug). Modiano was te gast bij Pierre Busnel in La Grande Librairie op France 5, nog altijd even nerveus onhandig wapperend met de handen én rondtastend in zijn Paris intérieur. De uitzending kan hier integraal nagekeken worden.
°°De mooiste boeken ter wereld, tentoongesteld op de Leipziger Büchmesse: Die schönsten Bücher aus aller Welt.
°°The Art of Penguin Science Fiction, een indrukwekkende verzameling Penguincovers.
°°Heeft er een paleisrevolutie plaatsgevonden in Nederland?' Walter van den Broeck ontvangt NOVA met een fikse verkoudheid, Peter Terrin ontkurkt meteen de champagne, Lanoye heeft zijn coiffure nog niet kunnen maken en Bernard Dewulf eet een granenreep. De overval op de Librisgenomineerden, waaronder vier Vlamingen, zie hier.
°°New Bloomsbury Group letters provide insight into the death of Virginia Woolf, zie The Telegraph
°°Maartje Somers in NRC Handelsblad over de werkelijkheid achter Ian McEwans Solar, zijn komische roman over klimaatverandering.
°°Het Salon du Livre in Parijs onder hoogspanning en in een identiteitscrisis, wegens uitgeverstwisten, zie Le Monde. Het evenement loopt tot 31 maart.
°°Bert Schierbeeks beroemdste dichtregel in neon, zie de Volkskrant.
°°Een gedachtenwisseling tussen Mark Schaevers, David Nolens en Sven Vitse tijdens de presentatie van Daniël Robberechts, Dagboek '68-'69, verschenen bij Het Balanseer, in Passa Porta, zie de website van nY.
°°Op woensdag 24 maart om 22u40 toont Canvas de Hugo Claus-documentaire : Wreed Geluk. Claus, Vlaanderen & De Liefde. Over die documentaire berichtte DPM eerder.
°°Het gedicht 'Bericht aan de reizigers' van Jan van Nijlen binnenkort in groot ornaat aan het Centraal Station in Antwerpen, zie De Standaard? Dat was de wens van Johan Anthierens, 10 jaar geleden overleden.
°°In Utrecht is het grafmonument voor de twee jaar geleden overleden schrijver/schrijfster Dirkje Kuik onthuld door burgemeester Aleid Wolfsen, zie de (overigens fraaie) website van het Grafisch Literair Museum Dirkje Kuik.
°°Deze week verschijnt Hermans in hout van biograaf Willem Otterspeer. In 1948 reisde W.F. Hermans naar Canada om er een poos te werken als assistent-houtcontroleur voor Nederlandse papierfabrieken. Een voorpublicatie bij Athenaeum Boekhandel. Het Grote Willem Frederik Hermansboek zag ook zojuist het licht, zie de TROS Nieuwsshow: 'wat iedereen moet weten over Willem Frederik Hermans.'
°°Ook de postume bloemlezing met kritieken 1969-1977 van Kees Fens, De hemel is naar beneden gekomen (red. Arjan Peters en Erik van den Berg), is zojuist verschenen, zie eveneens Athenaeum Boekhandel voor een voorpublicatie.
°°De zaak-Hegemann blijft ook Günter Grass beroeren, zie Der Tagesspiegel: Grass, Wolf & co sorgen sich ums Urheberrecht.
°°De London Antiquarian Book Fair vindt plaats tussen 3 en 5 juni 2010
°°Sarah Hall en Jachym Topol zijn te gast in de BorderKitchen te Den Haag op 8 april, Philippe Claudel op 24 april, zie de website.
°°Bestsellerauteurs Joanna Trollope en Maeve Binchy kregen een Lifetime Achievement award uitgereikt door de Romantic Novelists' Association. De Ierse Maeve Binchy - goed voor een geschatte verkoop van 45 miljoen boeken wereldwijd - en Joanna Trollope - een nazaat van Anthony Trollope - werden door Kate Fforde geprezen als grote verhalenvertellers "die plezier verschaften aan velen". De Romantic Novel of the Year was voor Lucy Dillon voor Lost Dogs and Lonely Hearts.
°°Verdwenen grafplaquette van Jean-Paul Sartre opgedoken, zie Knack. (DL/JE)

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home