vrijdag 26 maart 2010

Christiaan Weijts krijgt Gerard Walschapprijs

De Nederlandse schrijver Christiaan Weijts krijgt de Literatuurprijs Gerard Walschap 2009. Met zijn tweede roman Via Cappello 23 (verschenen bij De Arbeiderspers) werd hij uitverkoren boven zeven andere genomineerden. De prijs houdt een beloning in ter waarde van 7.500 euro en is in 1999 opgericht ter ere van Gerard Walschap. Hij kreeg algauw een renommee.
Weijts haalt het onder meer van Gouden Uilwinnaar 2008 Marc Reugebrink en de Vlamingen Annelies Verbeke en Jeroen Olyslaegers. Eerder was Weijts met zijn debuutroman Art. 285b ook al eens genomineerd voor de Walschapprijs, die in 1999 is opgezet om "waardevol werk van hoofdzakelijk jonge auteurs in het licht te stellen”, met maximaal vier boeken op hun conto.
Op shortlists van de AKO Literatuurprijs en Gouden Uil was Weijts, die intussen twee romans en een novelle op zijn naam heeft, de laatste tijd een graaggeziene gast, maar hij moest telkens net de duimen leggen bij het ultieme juryberaad. Nu krijg hij een soort eerherstel.
De keuze van juryleden Georges Wildemeersch (voorzitter), Elke Brems en Rob Schouten viel op Via Cappello 23 als ‘een werk dat de problemen van deze tijd niet schuwt en dat in een eigentijds taalgebruik een wereld schetst waarin het vaak moeilijk leven is. Een knap verhaal, vernuftig geconstrueerd en knap geschreven.' Weijts treedt met zijn bekroning in de voetsporen van laureaten als Erwin Mortier (1999), Josse De Pauw (2001), Ilja Leonard Pfeijffer (2003), Tom Naegels (2005) en Désanne van Brederode (2007). Sinds 2005 organiseert Behoud de Begeerte de uitreiking. Op vrijdag 23 april, Werelddag van het Boek, vindt de prijsuitreiking plaats in de Antwerpse Bibliotheek. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home